måndag 20 november 2017

Perfect Cut

Fredag den 17 november var väckarklockan satt på 04:00. Det var dags att åka iväg till Norge, Lilleström och ännu en hundfrisörs tävling. Klassen jag tävlar i heter ”spaniel/setter”. Jag tävlar i champion klass. Där blir man placerad ifall man vunnit ”open klass”.  Detta är högsta klassen som finns för varje kategori. Tänkte berätta för er lite hur denna tävling går till.

Hur går en tävling till? 
Varje person har i uppdrag att innan tävling förberett en hund så långt att den är badad och fönad. Hunden man har med sig ska ha minst en utväxt på 8 veckor eller minst 5 cm på pudel. Alltså hunden får inte vara trimmad/klippt inom de närmaste veckorna inför tävling. Detta för att domarna som dömer kan kunna se det jobb och förvandling man skapar. Självklart får man klippa/trimma på ställen för att hunden ska må bra. Exempel på detta kan vara att hålla rent mellan trampdynor eller innanför öronen. 
Väl på tävling har man olika tider man måste förhålla sig till beroende på vilken klass, storlek på hund och teknik man tänker använda.  I ”spaniel/setter” är det 2 och en halv timma som är tiden man har på sig att bli klar med sitt arbete. Det är alltid 3 domare som dömer. Varje domare sätter sin egna bedömning. Viktig del för varje domare är att göra en ”pre judging”. Det betyder att innan varje tävlande börjar med sitt arbete att de går runt och kollar vad varje tävlande har att jobba med. Här tittar de på mängden päls. De kan också ta hänsyn till eventuella problem. Låt oss säga att en hund har ett sår så berättar tävlande om detta så kan domaren ta detta i hänsyn till det kommande arbetet. Under tiden tävlingen är i gång övervakar domarna processen. De kan kolla in var för tekniker varje tävlande använder plus att de tittar noga på att hunden hela tiden mår bra. När tiden är över är det dags för domarna att granska varje tävlande slutresultat. Här kan domarna med sina händer plus tillsammans med en kam kontrollera varje tävlandes resultat för att sedan sätta poäng. 

Efter bild
EFTER BILD


Före bild
FÖRE BILD
Vilka klasser finns det att tävla i? 

Handstripping Klass - här raser som trimmas. Exempel är schnauzer, tax, terriers osv. 

Spaniel/Setter Klass - här ingår de flesta spaniel raserna från grupp 8 och alla setters från grupp 7. 

Pudel Klass - här går alla pudlar oavsett storlek och färg. Alla frisyrer är tillåtna förutom lammklippning. 

Pure Breed - här är alla renrasiga hundar som klipps för hand. Exempel är Bedlington terrier, Bishon Frise, Kerry Blue terrier osv. 


Salongs Klass - här tävlar men antingen med en renrasig eller en blandras. Här följer man inga rasstandarder utan här är man fri att göra en frisyr som passar hunden. 

Beginners Klass - här tävlar man ifall man har mindre än 1 år erfarenhet som hundfrisör. 

Det kan även ibland finnas andra roliga tävlingar så som att klippa i par alternativt att klippa på en modellhund. 


Detta med hundfrisörs tävlingar har funnits i många år även om det inte har fäst sig lika starkt i norden så som nere i södra Europa, USA och Asien. MEN det finns sedan 2015 ett svenskt landslag!! Det finns lag VM som arrangeras vartannat år varav Sverige har varit med de 2 senaste gångerna. 

Hur gick det nu för mig på tävlingen? 
Jo, jag vann min klass och blev även utsedd till att ha gjort dagens bästa jobb och blev därmed ”BEST IN SHOW”! Helt galet roligt och fantastiskt. Så tacksam för detta och bäst av allt är min hund, Billy som är min partner i detta som tar detta med tävling med ro. Billy och jag peppar oss för tävling
Jag och Billy peppar igång inför tävlingen
Billy sover under tävlingen

BEST IN SHOW
BEST IN SHOW

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar